Založ si blog

Chlorochín zabíja koronavírus

 

Keď sa bavíme o mediálnej manipulácii čo vám napadne ako prvé? U mňa je to jasné. Politická komédia Barryho Levinsona. Film „War the dog“ opisuje situáciu, kde sa hlavní hrdinovia snažia zakryť vlastné zlyhanie upriamením pozornosti na inú obeť. Ja som lepší, pozrite sa tam. Ukazuje ako títo ľudia premýšľajú, čoho sú schopní a čoho sú schopné médiá. Často je niečo vymyslené, neexistuje, no médiá upriamia svoju pozornosť práve týmto smerom, bez overenia informácií. Za ten čas sa fakty a pravdy ukrývajú. Ak prijímame nepravdy, a ak sa nezaťažujeme overovaním faktov, zriekame sa vlastnej slobody. Sloboda je však niečo, o čo treba neustále bojovať a kontrolovať. Ten, kto má pod kontrolou médiá, ten môže manipulovať verejnou mienkou ako sa mu zachce. Žurnalisti by mali dodržiavať určité zásady. Žiadne polopravdy či dezinformácie. Pri dezinformovaní sú si autori vedomí, že šírená informácia je nepravdivá a šíria ju za cieľom manipulácie verejnosti. Dezinformačné a konšpiračné weby šíria svoje bludy najmä zameraním sa na predsudky spoločnosti, zneužívaním emócií a zastrašovaním. Médiá manipulujú verejnosťou najmä pred voľbami, počas politických kríz či súčasnej koronakrízy.

 

Súťaž médií?

Koronakríza sa stala celosvetovou top témou. Čo iné vám zaručí väčšiu čitateľnosť ako práve toto čarovné slovíčko?  Či už ide o články typu ako si vyrobiť vlastné rúško, dezinfekciu, celá pozornosť sa upriamila na koronu. Sú len dva typy ľudí. Tí, ktorí túto situáciu ešte stále nepochopili a berú ju s humorom. A tí racionálnejší, ktorí to berú s rešpektom. Žijeme v čase kedy sa deje iba jedna vec a od nej sa odvíjajú len ďalšie menej zaujímavé problémy. Médiá robia čo môžu, aby sa predbehli a priniesli najhorúcejšiu informáciu o tejto jedinej žiadanej téme.

 

Ľudia chcú byť informovaní a média chcú za každú cenu informovať. Jednoduchá matematika, čo poviete? Preto sa často v zverejnených článkoch zdieľajú akékoľvek správy, mnohokrát neoverené, a tak sa zdieľanie tzv. hoaxov bude v blízkej dobe len zvyšovať. Počuli ste už o tom, že marihuana vylieči koronavírus? Alebo že každých pätnásť minút sa treba napiť, aby sme vírus spláchli do žalúdka a nenakazili sa? Ibuprofen zdvojnásobuje intenzitu koronavírusu a môže vás zabiť. Smiešne, nemyslíte? Ja sa snažím overovať si či ide o fakty, predtým než touto informáciou zahltím svoje okolie. Ale čo tí ľudia, ktorí sa uspokoja len s takýmto zavádzajúcim titulkom? Zarazilo ma aj správanie a vyjadrovanie prezidenta Spojených štátov.  Donald Trump prostredníctvom médií nepravdivo oznámil širokej verejnosti, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv schválil liek chlorochín ako možnú liečbu na ochorenie COVID-19.  Jeho slová si však zle vyložil starší pár z Arizony. Manželia vypili prípravok na liečbu akváriových rýb s obsahom chlorochínu, pretože verili, že ich to ochráni pred infekciou. Následkom tejto dezinformácie muž otrave podľahol a jeho žena skončila hospitalizovaná v nemocnici. Preto si myslím, že aj keď je informovanie dôležité, je dôležité vedieť aj čomu veriť a čomu zasa nie, aby to neskončilo až takto tragicky.

 

Ako zistíme či ide o pravdu alebo len o snahu zaujať?

V dnešnej dobe sa médiám nedá veriť. Súčasná situácia ohľadom koronavírusu prikladá médiám ešte väčšiu dôležitosť ako kedykoľvek predtým. Aj ľudia, ktorí médiá sledovali minimálne, teraz každodenne sledujú čo sa deje vo svete. Aj napriek tomu, že žijeme v neľahkej dobe a tisíce ľudí umiera, dokážu médiá šíriť rôzne nezmysly. Vytvárajú zbytočné napätie v spoločnosti. Preto je základným zlatým pravidlom overovanie. Zapamätajte si overovať, overovať, overovať! V súčasnosti si na internete môžete vyhľadať viacero redakcií a utvrdiť sa tak či ide o dôveryhodný príspevok alebo len o mediálnu senzáciu. Nebuďme naivní a urobme si prehľad. Všetko závisí len na nás akým správam budeme veriť. Preto sa zamerajme na tie pozitívne a šírme namiesto paniky pokoj.

 

 

 

 

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1898x
Priemerná čítanosť článkov: 1898x

Autor blogu

Kategórie

Archív